21 Mayıs 2011 Cumartesi

Taare Zameen Par/Her Çocuk Özeldir.


           
          Her çocuk keşfedilmeyi bekleyen bir cevher, benim gözümde. Bu filmde bunu o kadar güzel anlatmış ki, bazı çocukların nasıl silik bir karakter olmaya zorlandığını ve hayatı boyunca yok sayıldığının farkına varıyorsunuz. Ve düşünmeye başlıyorsunuz, etrafınızda da böyle insanlar oldu aslında, okul sıralarınızı  düşündüğünüzde, özellikle ilkokul ve ortaokul. Lisede pek gelmez, çünkü ancak ortaokula kadar okuyacağı düşünülür, 'Bundan adam olmaz.' denmiştir ve 'adam olmadan' hayatına devam etmeye sürüklenmiştir.

   Bu bahsettiğim insanlar çok 'özel' aslında biliyor musunuz? Özelliğini anlayamadığımız, ya da bizim gibi 'sıradan' yapamadığımız için 'adam olmayan' kategorisine soktuğumuz, özel eğitime gerektiren çocuklar bunlar. Çünkü onlar farklılar, ve bize yenilikleri sunanlar onlar. Bu konuda konuşmaya başlarsam susamıyorum , başka bir zaman bu konuya dair bir yazı yazmayı planlıyorum bu yüzden. Şimdi gelelim bizim çocuğumuz Ishaan'a.
   Filmin başrol oyuncusu da bu özel çocuklardan biri. O disleksik(dylexia) dediğimiz, okuma bozukluğu yaşayan bir çocuk. Filmde nasıl özelliklere sahip olduğu güzel bir şekilde anlatılmış. Bu çocuğun disleksik olması, hayatı boyunca okuyamayacağını ya da zekasının az olduğunu göstermiyor, ki en önemli nokta burası bence. Sadece ilgi ve sevgi istiyor. Öğretmen ve ailenin rolünün önemi de filmde harika bir şekilde verilmiş.  Bence ben boşuna konuşmayayım, siz filmi izleyin :) İyi seyirler diliyorum.

PS1: Ben her filmi beğenmem kolay kolay :)
PS2: Filmi izlemeseniz de bu sahneyi izleyin, çok eğlenceli.

Hoşça kalasınız!


12 yorum:

Adsız dedi ki...

çok harika bir filmmiş. disleksi hastalığından bahsedene kadar ishaan için böyle evlat düşman başına diyordum. tabi sonradan anlaşılıyor mesele. öğretmenin insan hayatında ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatıyor insana. kesinlikle izlenmesi gereken bir film. blogunuzda filmden bahsetmeniz belki de hiç izlemeyecektim, teşekkürler. devamını bekliyoruz :)

Delibu! dedi ki...

Zaten toplumca en büyük sorunumuz bu, bu tarz çocuklar hiperaktiviteli olsun, disleksili olsun sadece 'yaramaz' olarak görülüyor. Ama onların istediği sadece biraz daha 'özel' bir ilgi, sonrasında zaten bizden çok daha fazla şey ortaya çıkarıyorlar. Dikkat etmişsinizdir, filmde disleksili ünlüleri sayıyor, Einstein bunlardan biri mesela :) Böyle işte, beğenmenize çok sevindim.
Hoşça kalasınız.

Derya dedi ki...

Bir zamanlar iyi bir hint filmi izleyicisiydim ama uzun süredir izlemiyorum. Hintli biriyle yazışıyordum o zamanlar ve bu filmi ısrarla tavsiye etmişti. Nedense izlemedim, Aamir Khan sever bir insanım halbuki. :)

Delibu! dedi ki...

Ben hint filmleriyle bu filmle tanıştım, Aamir Khan'ı da bu filmde sevdim bu yüzden şiddetle tavsiye edebilirim :)

Derya dedi ki...

Ben Hint filmleriyle Lagaan'la tanıştım. O da Aamir'in filmiydi. Ben de onu şiddetle tavsiye ederim. Güzel filmdi. Oscar adaylığı da vardı hatta:)

Delibu! dedi ki...

Aa o filmi hiç duymamıştım desem utanarak! En yakın zamanda hedefime koydum o halde :)

.... hakkında dedi ki...

Güzel bir link bulursam şimdi izleyeceğim inşaallah. Genel olarak hint filmlerini beğeniyorum en son 3 Idiots isimli filmi izledim beğendim fena değil tavsiye ederim. Bakalım bu nasıl!

.... hakkında dedi ki...

Evet bu da benim dikkatsizliğim olsa gerek 3idiots da varmış arşivinde ve ayrıca les choristes de favori filmlerimdendir! :)

.... hakkında dedi ki...

Evet bu da benim dikkatsizliğim olsa gerek 3idiots da varmış arşivinde ve ayrıca les choristes de favori filmlerimdendir! :)

Delibu! dedi ki...

hakkında;
3 İdiots da favorilerimden ama, bunu daha çok beğenmiştim :) İyi seyirler o halde.
Ayrıca dikkatsizlik olur, ne olacak.

İçtenlikle.

.... hakkında dedi ki...

Evet dün izledim gerçekten bu çok çok daha güzeldi. İki saat kırk dakika ama nasıl sona geldiğini bilmiyorum. Genelde uzun filmlerden sıkılan biri olarak bu filmde sıkılmaya fırsat bulamadım.

Teşekkürler tavsiyen için.

Delibu! dedi ki...

hakkında;
Beğenmenize çok sevindim, böyle olunca mutlu oluyorum :)
Yeni tavsiyelerde görüşmek dileğiyle..