16 Ağustos 2012 Perşembe

Ramazan Gitmeden Ramazana Mektup

Sevgili Ramazan;

 'Sen geldin, huzur geldi.' diyoruz ya hani, sebepsiz değil huzurumuz. Sadece Ramazan kelimesini duymak bile huzura sebepken, yanında getirdiğin huzursebeplerin vardı.

 * Teravihlerin vardı mesela. İnsanlar teravih var mı yok mu diye tartışadururken, ve ben nafile bir ibadetin varlığının yokluğunun nasıl tartışıldığına anlam veremezken, teravihe kaçmak en mantıklısıydı. Teravihe giden yoldaki sohbetleri, teravih arkadaşlıklarını ve 'birlik'i teravihe kaçanlar kapacaktı zira. Teravih Enderun usulüyse lezzeti daha da artardı, 4 rekat aralarında okunan ilahilerde 'Merbaha Ya Şehr-i Ramazan' derken heyecanlanıp, 'Elveda Ya Şehr-i Ramazan' derken hüzünlenirdik, kıymetini bir kez daha anlardık.


* Bahçe iftarları yapabildik sayende. Sen olmasan illa ki bir kişi eksik olurdu, ama sen varken kimse başka işle uğraşamıyordu, iftar 'birlik'ti bu yüzden. 


* Sen her yerde ayrı güzeldin sevgili Ramazan şüphesiz, fakat İstanbul'da bir ayrı güzeldin. Üsküdar'da denizi izleyerek iftar yapabilirdik mesela, ve ailemizle yaptığımız iftarlardaki çeşitlere inat tek çeşit yemek yeyip doyulabileceğini anlayabilirdik.


* Mukabelelerin vardı sonra, Kur'anla daha fazla hemhal olmamız gerektiğini farkettiren. O'na kavuştuğumuz aydın sen aynı zamanda, Kadir Gecesi'ni kapsayan. 

* Sen zaten bereket ayıydın da zaten, bilgi anlamında da bereketliydin. Diş kirası gibi  güzel bir geleneği öğrenmek için geciktiğimi farkettirdin mesela. Osmanlı zamanlarında saraylarda iftarlar verilir, ve herkes davetli olurmuş. Misafirlere davetlerine icabet ederek ev sahiplerine sevap kazandırdıkları, mutlu ettikleri için diş kirası adında keseler verilirmiş. Bu keselerde ufak hediyeler olurmuş, fakir olanlara ise altınlar, akçeler verilirmiş. Bu zarif geleneğin bizdeki hali 'kalem' oldu, bence güzel oldu Sevgili Ramazan.

  Sevgili Ramazan; seninle farklılaşan, güzelleşen hayatlarımız var. Bu güzel bir şey olsa da, sen gidince yine farklılaşmayalım diye dua ediyorum. Güzelliklerinin azıcığını bizimle bırakıp gider misin?

Hayırlı iftarlar, teravihler, ukular, sahurlar ^^

Dipnot: Bir 'merhaba' demeli :)



9 yorum:

Unknown dedi ki...

hayırlı bayramlar o zaman şimdiden :)

Unknown dedi ki...

Bu yıl yine Ramazan'ın tadı damağımızda kaldı...

Zeynebi dedi ki...

İyi ki dönmüşsün,ne de güzel ifade etmişsin..Bende teravih aralarında "hoşgeldin ya şehr-i ramazan "deyince nasıl heyecanlanırım bir bilsen yada salavatlarda ,belki normal zamanlarda kalp atışlarımı duyamam ama o zaman duyarım pır pır olur:)Ve diş kirası bende yamak Ahmetten öğrendim bir çok şey gibi..Allah onlardanda razı olsun unutulaya yüz tutmuş geleneklerimizi söylediler..Birlik güzel ya biz hep bir eksik olsakda senin adına sevindim Rabbim bizede nasib eder inşallah..Bazı özel pazarlarla idare edicez artık..Hayırlarla anacağımız bir Ramazan olmuştur inşallah,Rabbim kabul buyursun;)

MehtapveKitap (Asabi Bakire) dedi ki...

Nekadar güzel anlatmışsınız ,yüreğinize sağlık.
Nice sağlıklı,huzurlu Ramaznlar.

buğday taneleri dedi ki...

diş kirası nasıl "kalem" oldu? orayı kaçırmışım ben

Adsız dedi ki...

güzel duygularını paylaştık, Allah razı olsun ;)

Delibu! dedi ki...

Gülin;
Aman efendiim size de hayırlı bayramlar olaa :)

Zeynebi;
Sen de ne güzel ifade ediyorsun Zeynep'cim! Diş kirasını ben Yamak Ahmet'ten öğrenmedim, çok izleme fırsatım olmuyor, ama ne önemi var :) Kalpler bir olsun önce inşAllah, maddi birliğiniz de olsun. Amiiin demek lazım.

Asabi bakire;
Sizin yüreğinizin güzelliğindendir belki de güzel görüşünüz. Cezakallahuhayran!

Meral;
Diş kirası niyetiyle kalem hediye edince, diş kirası kalem oldu :)

Dejavu'cum;
Paylaşmak pek güzel değil mi? Ecmain :)

İçtenlikle

Unknown dedi ki...

ne güzel anlatmışsınız, duanıza kocaman amin diyorum :)

Delibu! dedi ki...

Büşra;
Güzellik içeren yorumlar, aminler ler lar. :)

İçtenlikle.