2 Aralık 2012 Pazar

Bir Günün Halleri

 Hayatımızda zorunlu olarak yapmamız gereken şeyler olduğunda bir şekilde onları hayatımıza yerleştiririz. Ve onları yapınca günümüzü, zamanımızı değerlendirdik sanır, vicdan rahatlığıyla uyuyabiliriz. Belki!

  Böyle olmaması gerektiğine inanıyor olmam; 'Boş' diye tanımladığımız zamanların planlanması gerektiğini düşündürüyor bana. Yine zamanın kıymetini bilemediğimi düşünüp, 'Nasıl yapsam?' diye düşündüğüm zamanlardan birindeydim; ara sıra ziyaret ettiğim productivemuslim.com'a girdim. Yazının konusu verimli bir gün planının nasıl olacağına dairdi. Mutlandım, okudum ve kendime göre uyarladım, eksiği ve fazlalarıyla.

  Boş diye ithaf ettiğiniz bir günde bile bir programınızın olması size sıkıcı ve yorucu mu geliyor bilemem ama, bana iyi hissettiriyor. Zira 'boş vakit' diye geçirdiğim zamanlarda hesabını nasıl vereceğim diye düşünmek daha zor geliyor, mesela 'Çok ders çalışmıştım, 2 günümü bomboş geçirmeyi haketmiştim.' desem haklı bir sebep sunmuş olacak mıyım diye düşün/üyorum/meliyim.

  Tabii her zaman böyle şuurlu ve mantıklı olamıyorum; olmak için adımım olsun, programıım zamanımı değerlendirme duam olsun diye düşündüm. -böyle kocaman bir girizgâhla sıkıcı olmayı başardım bile, aferin.-



Sabah halleri:
 Sabah için en önemli mesele namaz için uyanabilmeyi başarmaktan sonra, namazdan sonra uyanık kalabilmeyi başarmak. Ben bunu başaramadığımda güne eksik başlamışım hissiyle uyandığım için, psikolojik olarak 1-0 yenik başlıyorum.

 - Namaz + Dua : Namaza uyanabilmek için öncelikle uyanacağına kendini ikna etmiş olmalı, ve uyumadan dua etmeli. Ben tanıdıklarımda görüyorum bazen; daha yatmadan 'Ben sabah namazlarına kalkamıyorum, uyanabilir miyim bilmem ki.' diyor, ve uyanamıyor hakikaten. Kalktıktan sonrasını;
         *sabah namazı ve ardından duamız
         * Kur'an-ı Kerim hatmimiz
         * meal okumamız
  şeklinde değerlendirilebiliriz.

Kerâhat Vakti : Kerâhat vaktini uyanık durup, o vakti değerlendirme sünnetini verimli bir zaman tanzimi için benimsemek lazım diye düşünüyorum. -gece erken yatmayı sevmeyenler için zor bir durum tabi ki.- Kerâhat vaktiyle ilgili hadislerin hangileri sahih bilmiyorum ama, ben o saatlerin bereketine inanıyorum. O vakti(45 dk) - şehirden şehire değişiyor, 6.50-7.00 civarı başlıyor şu günlerde-;
        * Günün planını yaparak; -herkesin program tarzı farklıdır tabi, ben belli aralıklarda neler yapacağımız yazıyorum mesela.-
        * Aylık planlarımızla -kitap planı, ders planı, ziyaretler-
        * Kitap okumalarıyla
        * Zikir/tesbih ile
        * Blog yazısı hazırlayarak =)
değerlendirebiliriz.

- Duha Namazı : Kerâhat vaktinin bitiminden öğle Kerâhatinin girmesine kadar kuşluk vakti dediğimiz zamanda kılınan namazdır. Efendimizin Ebu Hureyre'ye tavsiye niteliğinde söylediği rivayet ediliyor. İki, dört, altı istediğiniz rekat kılabiliyoruz.

  Sabah hallerini böyle güzel geçirdikten sonra, rahat rahat ütü yapıp, kahvaltı edip gideceğiniz yere hazırlanıyoruz :) Ben acele işleri hiç sevmediğim için, ve çok uyuduğumda mutlu olmadığım için sabahı değerlendirmek güne çok mutlu başlamama sebep.

Yol-Bekleme halleri :
 Evden çıkınca; 'Bismillahi tawakkaltu allah lah la hawla wala kuwata ila billa'
 Zamanımızın bir çoğunu da yolda ya da bir şeyleri/birilerini bekleyerek geçirebiliyoruz. Eğer hazırlıklı olursak, bu zamanlarımızı hem sıkılmadan, hem verimli geçirebiliriz. Ben 'Malzemelerim yanımda olduğu müddetçe, beklemek sorun değil.' derim :) Neler mi onlar;

 - Kitap;her daim olması gereken
 - Mp3ümüzü (ya da benim gibi telefon) güzel şeylerle(Kur'an-ı Kerim, ezgiler, ben pek kullanmıyorum ama sesli kitap) doldurmak -Productivemuslim: İslamize it :)-
 - Ya da süpper radyo programları olabiliyor, radyo dinlemek çok eğlenceli bi' şey bence.
 - Defter; An notları yazabiliriz, buluşmalarımızı, günlerimizi planlayabiliriz vs.
 - Tefekkür

 İş- Okul Halleri:
  Ve sonrasını yaptığımız, bulunduğumuz ortama göre düzenleme yapmalı. Orada da
 * Namaz vakitlerini önceden düşünüp hangi arada hangi namaza gitmen gerektiğini planlayalım ki, sonra 'Aa unutmuşum' demeyelim.
 * Aralardaki 'boş zaman'ın niteliği ve uzunluğuna göre yukarıdaki gibi aktiviteler de eklemek mümkün :)

  Bööyle uzun bir yazıdan alabileceğimiz biricik şey bile olsa mutluluktan uçarıım ^^
  Zamanın kıymetini bildiğimiz günlerimiz olsun inşAllah.
  Muhabbetle.

Dipnot 1: Ajandamız olmalı :) Ben Metis'in ajandasını çok seviyorum, 2013 de geliyorken söyleyeyim dedim.
Dipnot 2: Ben plan-program konusunda yazı yazacağım vaadi verdiğimde meraklananlar olmuştu, beklentileri mi yükselltim, ya da beklentiler ne yöndeydi bilemiyorum ama umuyorum ki işinize yarar.

20 yorum:

Sinejan dedi ki...

Günaydın, keşke bu yazdıklarını yapabilsek en azından namaz kısmını...

Delibu! dedi ki...

Sinejan;
Yeterince dua edersek ve birazcık kendimizi zorlarsak olur inşAllah.

Namazla kalasınız diye dua edeyim ben de o zaman.

Zeynebi dedi ki...

Allah razı olsun Eda..Çok faydalı bir yazı olmuş.Ben günün sabahı böyle yaparım ,sonra bunu yaparım desem de yazılı olmadığından aksar..Çoğunlukla istediğim bir çok şeyi yapamam.Kitap okuma dışında:)Bunları bir düzene koysam halbuki çok güzel olacak..Bir de Ömrümüzün birçoğunun yollarda geçtiği düşünülürse boş zamanları değerlendirme kısmı çok hoş olmuş,otobüs bekleme zamanında..

dmisal dedi ki...

Ben ömrüm boyunca böyle planlar yapıp bozdum. Hiçbirini bir haftadan uzun yapmadığım halde yararlarını gördüm. E tamamen salmaktan iyidir. Bu programı görünce de gerçekten çok özendim ve yeniden programlı yaşama çabalarına başlama (!) kararı aldım. Hayır olur inşallah.

Bir de merak ettiğim, ben düzenli program sürdüremediğim gibi, düzenli ajanda da tutamıyorum. Bu yazdıklarını yürütmek için nasıl bir sistem kullanıyorsun?

Adsız dedi ki...

beklentim doğrultusunda tam da :) Sesli kitap demişsin bunu indirebileceğim bi site var mı peki?

Adsız dedi ki...

merhaba yazı çok çok güzel olmuş açıkçası benim beklentilerimi çok çok karşıladı fakat bir konuda senden birşey danışmak istiyorum ben ajanda kullanmayı hiç ama hiç beceremiyorum yani çantamda ağrlıktan başka birşey yapmıyor sen nasıl kullanıyorsu ajandayı çok teşekkürler:)

Unknown dedi ki...

çok güzel yazmıssın..okuyunca şimdi ben hiçbirşey yapmıyormuşum dedim :( inşallah bende başarabilirim birgün..

Delibu! dedi ki...

Zeynebi;
Ecmain Zeynepcim!
Rabb'im tüm kararlarımızı, planlarımızı O'nun isteklerine göre verebilmeyi nasip etsin inşAllah ^^

Dmisal;
Hayır olur, daim olur inşAllah Misalcim!

Şöyle ki; öncelikle harika bir uyum ve düzenle ilerlediğimi söyleyemem, özellikle uzun vadeli planlarımda, gün içinde de olduğu olur. Sonra mesela sabah uyanık kalmak için ikna sebebim sünnet olması oluyor, ve ben bu niyetle uyanık duruyorsam faydalı bir şeyler yapmalıyım diyorum bu şekilde ilerliyor. Ve yaptığım planları zorunluluk gibi değil de, yaşam tarzı gibi benimsemeye çalışıyorum. Yani aslında bir sistemim yok, tekrar söylüyorum ki tamamen kusursuz da değil. Bir de ben eksiksiz yapayım mükemmel olsun derdinde olmam genelde, taviz vereyim ama devamlı olsun diye düşünürüm. Ajanda meselesini de aşağıya yazacağım ^^
Aman ne çok uzattım.

Sümeyye Duru;
Dediğim gibi ben sesli kitap dinlemiyorum, bir kaç kişiden duymuştum, öneri olarak söyledim. Mutlaka vardır öyle siteler de ben yardımcı olamayacağım Sümeyye :(

Merhaba hayat;
Cezakallahuhayran!
Ajandayı doğru düzgün kullanmaya ben de 2012de başladım :)
Şöyle ki her zaman yanımda oluyor, uzun vadeli planlar, sınavlar bunları not etmiş oluyorum ki başka şeylerle çakışmasın diye. Gün içinde dışarı çıktığımda yapacaklarımı, alacaklarımı, unutmamam gerekenleri de yazıyorum ki ertelemeyeyim diye, acelesi yoksa bile bir an önce bitsin diye. Genel olarak bu şekilde :)

Gülin;
Cezakallahuhayran!
Estağfirullah Gülincim, öyle deme. Her zaman daha iyisini yapabilmek için dua edelim inşAllah ^^

Sevgileer.

Adsız dedi ki...

uygulyabilsem süper de ben de bu üşengeçlik varken çok zor. teoride mümkün ama pratikte imkansız gibi görünüyor.

Delibu! dedi ki...

Men de boor;
Zaten planlarımız hayatımızı tümden değiştirecek şekilde olmamalı, o zaman sadece plan yapmanın rahatlığını elde ederiz, sonra da uygulayamadım diye yakınırız. Ben sadece genel bir tablo çizdim, uyarlanabilir bir şey bu. Denemelisiniz^^

İçtenlikle.

ikibocekbircicek dedi ki...

Uykuya dalmadan şöyle bi bakıvereyim dedim ... Ne iyi etmiştim uzun zaman sonra yarın sabah oğlumu anneme bırakıp karşıya geçicem elimde kitabım ve trafik .... Çoook özledim .... Saolasın sevgiler

Delibu! dedi ki...

ikiböcekbirçiçek;
İyi ettiysem ne mutlu :)
Güzel bir gün seni bekliyordur inşAllah.

Sevgiyle.

dmisal dedi ki...

Ben sabah uykusuna rahatlıkla direnenlerdenim, o konuda sorunum yok ama yaptığım planları bir türlü ilerletemiyorum. Belki de toleranslı davranmıyorumdur kendime. Kendimi rahat bırakmayı deneyeyim bir de. :)


Delibu! dedi ki...

Dmisal;
Ahh bak bu çok güzel bir avantaj senin için ^^
Seni yazdıklarından tanıdığım kadarıyla ben de böyle bir çıkarımda bulunmuştum, mükemmel olsun istiyor olabilirsin Misalcim, kendini toleranslı ol bakalım :)

Sevgiyle, her daim.

semidemi dedi ki...

böyle tavsiyeli akıl vermeli şeyleri hele ki o kişi bunları yapıyorsa pek severim !o ajandalarını da biriktir :) sonra bakarız büyüdüğümüzde ;)

öperler

Delibu! dedi ki...

Semidemi;
Geçen okudum da ajandamı güzel planlar yapmışız diye düşündüm ^^ Bundan sonra büyüyünce de birlikte yaptığımız planlarımız olur inşAllah.

Severim.

Adsız dedi ki...

cok guzel yazmıssın cnm, Allah razı olsun.. yalnız keraat vaktı nın doğrusunu, "kerahat vakti" olarak degğiştirmemiz lazım.. selamlar.. ;)

Delibu! dedi ki...

Sevgili Adsız;
Cezakallahuhayran!
Evet öyleymiş, yanlış biliyormuşum. Dikkat ettiğin için teşekkür ederiim :)

İçtenlikle

Unknown dedi ki...

İşimize yaramaz olur mu hem de harika yarar :) ben de plan yapan ama bir türlü sonuna kadar uygulayamayanlardanım :( paylaştığın için teşekkürler inşallah uygulamama vesile olursun ^^

Delibu! dedi ki...

İnsAllah uygulayanlardan oluruz her daim :)