4 Ekim 2012 Perşembe

Yeni Bir Bakış Açısı

..kazandım ÜçYusufÜçRüyaÜçGömlek kitabındaki bir cümle ve devamıyla. Belki bu sebeptendi o kitabın bendeki yerinin ayrı olması. Tek bir cümle bana anlatmayı hedeflediğinden fazla şey anlatmıştı belki de. Kitaplar tam da bu yüzden güzel değil miydi zaten; cümlelerle kendi dünyamıza yolculuk yapıp, cümledekinden fazlasını düşündürebildiği için? Bu cümleden aslında kitabı tanıttığım yazımda da bahsetmiştim.


'Gönlünün akmadığı şeyle sınanmış olmazsın ki!'

cümlesini okuduktan sonra bir kaç kez tekrarladım zihnimde, ve dahi ondan sonraki zamanlarda ara ara. Bilmediğim bir şey değildi, doğaüstü hiç değildi; sadece daha çarpıcıydı! Yeniden düşünmeme vesileydi; hatta yeni bir bakış açısı kazanmama da. 
  
    'Her ibadeti yapabiliyorum da X'i yapmak zor geliyor, o da tam olmayıversin ne yapalım. Her konuda dikkat edebiliyorum da, Y konusunda kendime hakim olamıyorum.' 
..benzeri cümleleriniz olmuş mudur bilmiyorum, benim olmuştur. Ve bunlara cevap olabilecek en güzel cümleyi bulmuştum. Ve o cümle bana diyordu ki; 'Sen ancak o yanlış yaptığını yapmadığında sınavı geçeceksin; diğer yaptığın ibadetlerin sevaplarının toplamı sadece o yapamadığına denk belki de! Çünkü diğer ibadetleri yaparken, ve günahlardan kaçarken zorlanmıyorsun zaten, kıymetli olan kalbinin kötü olana gitmesine rağmen O'nun istediğine gitmeye çalışmak.' diyordu. Sonra dahasını ekliyordu; 'Kalbinin isteğini yerine getirmek mi, O istediği için kalbinin istediğinden vazgeçmek mi değerli? Bunun cevabını bildiğin halde, neden bu hal?' Ve cümlenin devamındaki cümleler ufkumu daha da genişletiyordu.

' Sınanmadığımız günahların masumu sayamayız kendimizi. Sınanıp kaybedenleri görünce de, sırf sınanmayışımızdan yüzünden masum kalışımızı da başkalarını ayıplama gerekçesi yapamayız.' 

 Gönlümüzün aktığı şeyler başka başka olduğuna göre, sınandıklarımız da başkaydı. Bu sebepten herkes sınanmadığından dolayı masum sayıyordu kendini. Gönlünün aktıklarının doğru olduğundan emin miydi ki?

  Çok ince ve derin düşünülmesi gereken bir mevzu hakkında yazdığımı hissettim şu an. Ama beni derinlere sürükleyen bu cümleleri paylaşmadan edemedim. Kitabı okuyalı ve bunları düşüneli çok olmuştu, aklımdan çıkmadı. 
  Tefekkür edebileceğimiz kitaplardan mahrum kalmayalım duasıyla ^^

Dipnot: Dua etmeye devam eder misiniz? :) 

8 yorum:

adincer dedi ki...

Çok anlamlı üzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken cümleler...

Delibu! dedi ki...

Evet çok haklısın, ben de öyle düşünerek, düşünmemize vesile olsun istedim.

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

bu kitap hakkında sana yazmıştım galiba.ama benim de aklımda hala ..geri dönüp tekrar okumak not almak istiyorum..ne konuda bilmiyorum ama Rabbim gönlüne göre versin,yardımcın olsun..

Delibu! dedi ki...

Güzel şeyler dükkanı;
Evet yazmıştın. Belli bir konu değil benim kendi açımdan baktıgım, hayatta bazen bazı şeyler zor gelebiliyor, Rabb'im gönlümüzün aktıklarına dur diyebilme gücü versin inşAllah.

Sevgiyle.

Tekne kazıntısı dedi ki...

bu kitabı okumama vesile oldun desem ne dersin;)ve benimde senin gibi aklımdan çıkmayan hatta düsturum yapmaya çalıştığım o cümle;'sınanmadığın günahın masumu değilsin'birçok kez durup durup okudum ve cümleyi tekrar okumaktan büyük bir zevk bile aldım diyebilirim,demek ki benim bu cümleye ihtiyacım varmış:)ama yazar ne de güzel söylemiş ya ona da ayrı bir hayran kaldım;)

Delibu! dedi ki...

Ne mutlu vesile olabildiysem derim!
Evet bu yüzden S.Demirci'nin bakış açısını seviyorum diyorum hep. :)

Sevgiler

Adsız dedi ki...

Gâh kalbini boş eyler,
Gâh hulkunu hoş eyler,
Gâh aşka duş eyler;
Mevlâ görelim neyler
Neylerse güzel eyler.

'Gönlünün akmadığı şeyle sınanmış olmazsın ki!'

Denizde çalkalanan bir gemi gibiyim, rüzgarlar beni oradan oraya savuruyor. Halbuki can okyanuslara açılabilmeli. Ben sığ sularda karaya vuran, açık sularda alabora olan bir gemiyim.

O, bizi aşka duş eyleyecek, hulkumuzu hoş eyleyecek olan. Nefsin girdaplarından, dalgalarından onun yardımı olmadan kurtulamayız.

Bunları yazdım yazmasına ama ben ne yapıyorum? O hazır, O bir adımıma on karşılık verecek! Ben ne yapıyorum? Çok zayıfım, nefse uyuyorum.

Dua, nefsi yenmek için, aşk okyanuslarına açılmak için dua.

Duayla kalın efendim...

Dualarınızı eksik etmeyin...

§

Delibu! dedi ki...

Evet böyle güzel sözlerden sonra ne denir bilemem ama dualarımız her daim eksik olmasın inşAllah tabi ki!