1 Kasım 2012 Perşembe

Yine 'Farkındalık' Diyorum

fotoğraf alıntıdır.

..neyin farkındalığı?
Ekmeğin kıymetinin.

 Evet ekmek dedim! Genel anlamda nimet. Şükrünün kendi cinsinden, ancak kıymeti bilinerek olabileceği ekmek.
Geçen gün haberlerde ne kadar çok ekmeğin çöplere atıldığından bahsedilirken, babam askerlik zamanlarını anlatmaya başladı ve ben yine 'farkındasızlığımızı' farkettim.

 Dedi ki babam:
 'Biz askerdeyken ekmekler karnımızı doyurmaya yetmezdi. Sınırlı sayıda hakkımız vardı, biraz fazla ekmek bulsak kıyafetimizin arasına saklar, acıkınca yerdik. Bir gün çarşı iznine çıktığımda çöpte bütün atılmış ekmekler görünce o kadar şaşırdım ki, nasıl atarlar ekmeği diye düşündüm. Neredeyse alıp saklayacaktım.'

 O kıymetin farkına varmak için ekmek kuyruklarına girip sayıyla ekmek mi almamız gerekiyor illa ki.-kendime de söylüyorum bunu.- Aslında o durumu yaşamadan da farkında olmamızı sağlayacak bir gerçek var ki; yarın belki yarından da yakın hesaba çekileceğiz kıymetini bilmediğimiz her zerreden.

 O zaman düşünelim, neler yapabiliriz:
- Çok ekmeğimiz varsa, daha bayatlamadan dondurucuya koyup ihtiyacımız olduğunda çıkarınca taze taze yeriz. -annem yapıyor, ve tadı değişmiyor.-
  Bu fırsatı kaçırıp bayatlatmışssak:
- Kıtır ekmek (ekmeği küçük parçalara ayırıp, zeytinyağı, karabiber, kekik, naneye bulayıp fırında kızartmak). Çorbayla pek nefis oluyor.
- Fırında kızartılmış küçük parçaların üstüne domatesli sarımsaklı sos ve üstüne kızartılmış biber,patates, patlıcan -canınız ne isterse-, ve yoğurt. Bu da lezzetli.
  Böyle şeylere kafa yormalıyız, zira;

 "Andolsun o gün elbet ve elbet (verilen) nimet(ler)den hesaba çekileceksiniz."
-Tekasür Suresi-

Tefekkürle kalasınız.

Dipnot: Bu öz eleştiri yazısıdır, size öğüt vereyim niyetiyle değil, birlikte hatırlayalım amacıyla yazdım. Yazmak hatırlmayı kolaylaştırır  ya hani, ve duyduğumu/bildiğimi paylaşmamak yük üzerimde.


16 yorum:

moriçe dedi ki...

Çok haklısın. Ekmek bir sembol olmuş bizim kültürümüzde . Çok tutumlu bir insan olduğumu söyleyemem ama dört şey konusunda takıntılıyım. Ekmek, su, elektrik ve kağıt. Bunların bi de geri dönüşü yok. Bunları fazla fazla satın alabilecek paramız olabilir ama bunlar bittiği zaman ne bırakıcaz gelecek nesillere...

Delibu! dedi ki...

Evet geri dönüşü olmayan şeylere daha hassas olmak şart, bu dörtlü çok değerli hakikaten. Her daim dikkatli olabilelim inşAllah diyeyim o zaman. Evet zaten mesele de ulaşamama meselesi olmamalı, ulaşabilsek bile azmış gibi düşünerek kullanmalı.

Sevgiler.

Unknown dedi ki...

insanlar ekmeği tüketecekleri kadar alsalar bu kadar israf olmaz, bayat ekmeği birçok şekilde değerlendirilebilir aslında burda bayanlara büyük rol düşüyor. birde gıda üzerine hizmet veren yerler var tabiki lokantalar, hatta otel mutfakları, en fazla çöpe giden ekmek sayısı malesef ki o tarz yerlerde oluyor, evde yenilmiyorsa bile sokak ta o kadar çok aç hayvan var ki hçbirşey yapamıyorsanız çöpe atmak yerine onları doyurun.

Delibu! dedi ki...

Evet çok haklısın Dürr-i Yekta!
Bir şehirde belediye böyle bir kampanya başlatmış, artık ekmekleri veriyorsun, hayvanlara yiyecek yapıyorlar gibi bir şey. Büyük yerlerde çok israf oluyor, oralardaki insanların bu duyarlılığı kazanması gerekir ama nasıl bilemem. Biz en azından evimizde çevremizde duyarlı olabilsek ne mutlu.

Sevgiler.

GüzelGül dedi ki...

ay kiyamam yavrucaga yazik :(( icim parcalaniyor ve her seferinde insanligimizdan utaniyorum :(( onlarin öyle olma sebebi bizden kaynaklaniyor, kim ne derse desin :( Her birimiz birseyler yapabiliriz her aile bir aileyi doyursa bu bile anlatilmayacak kadar güzel birsey :((( aslinda okadar cok sey varki yazilacak ama tskler ederim hatirlattigin icinn :((

Mein Blog/Blogum

Delibu! dedi ki...

Evet çok haklısın Güzelgül.
Hep hatırlayalım inşAllah.

Sevgiyle

Yasin Bekaroğlu dedi ki...

Nefsini bilen, Rabbini bilen, dünyanın ve ahiretin hakikatini bilen insan israfın ve israfın götürdüklerinin de farkındadır. Her an gaflete düşebilen varlıklar olan bizlere yaptığınız bu hatırlatma için teşekkür ediyorum.

güzel şeyler dükkanı dedi ki...

bayat ekmekleri galeta unu yapmaya çalışıyorum.tv de haberlerde görüyorum boş depolarda küflü ekmeklerden yapıyorlar.hem böylece emin olmuş oluyorum.ama tabi israf bizim evde de çok.bazen yakalayamıyorum küflenmiş oluyor.düzenli 3 öğün yemek yenmiyor bizde.dolayısıyla kaçırdığım oluyor.çöpler var mesela.plastikler camlar kağıt çöpler ayrı toplansa.bizim belediyemiz böle bi kampanya başlattı ama ara ara topluyorlar galiba daha hiç yakalayamadım.poşetler veriyorlar diğer çöpler ve atık yağlar için.bunun yerine 3 ayrı çöp kutusu olsa yada 4 herneyse.çok zor değil.biz de evimizde ayırırız çöplerimizi..bu konu uzun daha çok şey var.

Delibu! dedi ki...

Yasin Bekaroğlu;
İnsanın özeti.
Rabb'im razı olsun, her daim hatırlatmaya vesile olanlardan olabilelim inşAllah.

Güzel şeyler dükkanı;
Evet o da vardı yazmayı unutmuşum, güzel bir fikir.
Evet uzun ve hassas bir mesele, böyle kafa yorarsak biraz olsun duyarlılık geliştirebiliriz belki hem kendimizde hem çevremizde inşAllah.

İçtenlikle.

Adsız dedi ki...

The guidelines you provided listed below are extremely precious. It been found this type of pleasurable surprise to obtain that expecting me when I woke up today. They're constantly to the issue easy to learn. Thanks a large amount for any valuable ideas you've got shared right here.

Delibu! dedi ki...

I also thank you for your compliment and valuable comment.

Dearly.

Unknown dedi ki...

Hatırlattığın için teşekkürler. Bizde evde hem az alıyoruz sonraya kalıp bayatlamasın diye, hemde kalıp bayatladığında kurutup,ufalıyoruz ve köftenin harcına koyuyoruz.
Bu arada bloğumda ödülün var.

Delibu! dedi ki...

Büşra;
Ne güzel dikkat ediyorsunuz.
Hemen bakıyorum :)

Sevgiler.

Delibu! dedi ki...

Büşra;
Ne güzel dikkat ediyorsunuz.
Hemen bakıyorum :)

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Thanks for taking this opportunity to mention this, I'm strongly about it and I benefit from garden greenhouse structures this subject. When possible, when you gain data, please update this website with new information. I have found it extremely useful.

Delibu! dedi ki...

Thank you for your awareness.
If I want to mention important topic (for me), I update my website.
I'm planning about my next post to write in Turkish and English.

Dearly